JMK Oslo

The Junction Point

Her legger jeg ut instruksjoner fra øvelsen, hjemmelekser og kommentarer på opptak. Siste dato ligger øverst.


Opptak fra øvelsene ligger her:

https://www.dropbox.com/sh/tiwybyt3d2zlhwr/AADR6gL3hB_QykO1w77_kHSHa?dl=0


Når dere skriver inn ting under i notene så ALLTID prøv å spill det, selv om det er en enkel beskjed. Dette gjør at du husker bedre og at det spilles med mer overskudd når vi kommer sammen. 


1. april (kommentarer fra RM)

Generelt:

Det høres ut på opptaket som om stykket er akkurat litt for vanskelig for oss. Vi tåler litt smårusk, men det blir litt for mye feiltellinger og upresise innsatser til at det låter med overskudd. Så første bud til alle er å øve gjennomkjøringer, og flere hver dag slik at dere øver dere på å huske hva dere skal fokusere på på de forskjellge stedene i stykket. 
Vi klarer ikke helt å få de svake pertiene svake nok, så jeg har gjort en del uttynninger. Det blir litt mye å tenke på så det glemmes innimellom at det skal være svakt, men med å spille færre på de stedene løser vi det lettere.

Spesielt:
Intro slagverk:

Denne delen har dere bare utviklet så mye de siste ukene, og det er superbra! Vi har nok ikke fått spilt den mange nok ganger "riktig" til at den har satt seg trygt i gruppa.
Jim, fortsatt rusher du tempo litt de to siste taktene dine med åttendeler, og dette endte med av Marianne falt av og dermed kom for sent fire takter før 23. Marianne litt tidlig på siste innsats, men du merker det jo selv og stopper men kommer da litt sent med der den egentlig skulle ha vært. Timpani: vær nøye med stemmingen, tonene stemmer ikke helt i forhold til hverandre.

23-29: 
Jeg synes vi holder ganske godt sammen, det lugger bare litt de siste tanktene før vi når toppen i 27. 
Vi får ikke helt cresc fram til 29. Jeg tror grovmessing må starte litt svakere, altså kun f, og så må trp, asx, 1. kla, fløyter ta i litt mer. Skarptrimme må ned til en mf med markeringer på hvert slag.

29- 50:
Flott energi og utadvent og modig spill!
trb og euph: dere pusher tempo her, de som spiller 16'deler rekker ikke å spille de i time med dere. Dette gjelder særlig fra 41- 45. Dere merker det ikke mens dere spiller, men dette er det vanskeligste partiet for klarinettene, og dere ødelegger det litt for dem ved å øke hver gang dere har en rytme her. Øv med metronom (vi kommer ofte ikke opp i 108, så øv det også i 102)? Tenk mer spenst på sekstendelene?
Jeg ønsker å bytte ut xylofon med fløyte her: dvs xylofon spiller ikke fra 29- 46, men en fløyte blir med. Dette partiet trenger litt mer overskudd til lytting på hverandre. Synes 1. kla kan ha litt mer betoning på slagene (ikke mye, men bare slik at rytmen ikke blir helt flat). Obs: dere klarinetter må også øve særlig 41-44 litt kjappere, for dere mister litt fremsdrift her. Øv med metronom?
I takt 44 ønsker jeg enda svakere xylofon (nesten ikke hørbart). Klarinetter kan spille en på hver stemme her, og svakere. I 44-45 ønsker jeg at kun tromboner spiller men kun en på hver stemme, horn tar fri, kom inn i 46. 
I 48-49: jeg ønsker mer markeringer på slagene i perk 2 og 3, alt låter like sterkt og litt flatt nå.

50- 67
Det er god energi og stil i denne delen! 
Det blir litt for sterk perc 2 (skerptromme) her. 
Melodistemme har her også en tendens til at noen vil for fort framover i 61-65, så dere spiller ikke helt sammen. Det er akkurat som eneren i 65 kommer litt for tidlig.
65-66: ønsker at kun ett horn spiller dette. Obo må spille svakere. Kun en fløyte (som spiller oppe) og en på hver stemme i klarinetter.

67-75:
Fin teknikk og energi her, kunne ønsket meg mer stilendring mellom bass og trp. Bass: "ompatiompapompa" pompøs og morsom, trp: lett og ertete. 3+4 trp er ikke helt sammen med 1. trp (eller med hverandre). Jeg tror for å få dette svakt nok at vi her kan spille en på hver stemme i 3. og 4. stemmene. Templeblocks enda mer ryddig særlig mot slutten rett før du skal over til skarptromme.


77-81
Flott samspill! klarer vi å få til en dim i særlig de to siste taktene her? Pass på i melodi at første slag i 79 og 80 ikke går fort fort. 

81- 99

Flott klang i korpset og flott stil på tema! 
Perc 3 kommer inn 4 taker for tidlig (tell godt, dette har skjedd før noen ganger). Litt snubling også i perc 2: dette kan du spille litt svakere også). Akkord på 97: bravo! Men: cresc inn mot 97 blir litt for heftig i noen instrumenter (hører særlig tuba sprake litt her).

99- 105
Denne p må vi få svakere. Kan alle stemmer tynne ut her? Skarptromme: spill så svakt du kan. 

105-113: 

Dette fungerte ikke S godt. Her satt nok litt for mange med nesa nede i nota si. Her må dere opp og se (man lytter bedre på andre grupper hvis man samtidig ser på dem). Saxer ble for sene de fire første taktene, så var ikke saxer og klarinetter sammen fra 109-113 (her ble klarinettene hengende litt bakpå)


113- 123
Nydelig dim og cresc i 120-121 i skarptromme. Det kan dog være litt svakere skarp på 113, for jeg hører deg mer enn blås (du skal være likestilt her). Generelt god energi og vilje, men blås og slagverk er ikke helt sammen de fire første taktene her, så det må vi jobbe litt med. (slagverk blir litt foran blås på etterslagene, disse kan dere legge litt tyngre/sene)
Pass på cresc i 122 kun opp til f (hører det spraker litt i tuba her)
118 har fortsatt litt utviklingspotensiale når det kommer til klang gjennom 16'delene, men nå er det ganske sammen og det er bra! Obs: her vil jeg høre fløyte med klarinettklang.

123- 141
God klang og artikulasjon, det spilles ut og modig og det er bra!
Generelt trenger denne delen litt mer ro i puls, det er lett å komme litt for tidlig noen steder og da rokker man på grooven. Dette gjelder særlig i 124 på 3. slaget (hører trb litt tidlig, men mulig det er flere). Det gjelder litt i 235 og 126 for dere som kommer inn med etterslag, det er lett at etterslag nummer to kommer litt for kjapt. 
I taktene fra 129 pusher også dere som starter med to 16'deler tempo framover. 16'delene blir litt kjappe og siste tonen kommer for tidlig.
Vi trenger 127-128 og 137-138 til å bli betydelig svakere. Kan vi her spille en på hver stemme, og samtidig svakere i sax?

141- 158
Flott energi og klang! God intonasjon i de aller fleste instrumenter.
Jeg skulle ønske jeg hørte 3+4 trp, HN og 1+2 trb bedre, men ikke spill sterkere. Jeg vil at dere er bedre sammen, da vil det låte sterkere. Denne stemmen trenger også meget tydelig artikulasjon fra alle i denne gruppen.
Pass på at dere ikke får overtenning i tuba og spraker, da mister dere overtoner og dere stikker dere ut av samspillet. Jeg vil ha det sterkt, men ikke så mye kant som det blir innimellom på noen toner nå.
I 155 og 157 er det virtuos slagverksolo, dette må spilles med overskudd (ikke noe kræsjing av stikker etc)

158- 167:
Nå blir trp plutselig sterkere enn resten i 160, dere må svare litt de som kommer inn takten før og kjenne an hvor sterkt dere må spille disse innsatser. 
nesten alle husket å se opp og puste fra 161, hvis alle gjør det blir dette supert! Skarptromme må være litt svakere. 
Gong: tell godt her ;) la gjerne gongen klinge

167- 175
flott klarinettsolo! Det mangler bare nå at du spiller den mange ganger for deg selv slik at du blir helt enig om hva du gjør, for du har jo fått en del nye instrukser. Jeg synes f.eks. du kan ha likere klang gjennom hele soloen, nå går du litt ut og inn av en solistisk klang. Er D'ene dine litt høye? De blir terser her, så de skal helst være litt lave. Pass på at når du gjør dim i en frase at du holder deg innnenfor solistisk dynamikk.
euph+hn: dette må tilsammen være litt svakere (mute i euph?). 2. hn må ørlitt ned i dynamikk fra mp i 5. takt. dere blir også bittelitt bak Gusse fra 5. takt når han begynner å bevege seg litt mer framover.
Jeg synes også euph låter litt lavere enn resten (men mulig resten stiger siden vi spiller svakt)

175- 183
Bravo klarinetter, her følger dere fint! Vi må nok jobbe bittelitt med intonasjonen her fortsatt, men jeg hører at dere allerede har jobbet mye med det! Flott fløyteduett!

183- 191
Nydelig flugelhornsolo!
Obs: vibrafon: husk at stemmen din ser her ut som den har rytmer i hver takt, men akkorden skal bare legges en gang, og det er i starten av takten. Dvs i 183 skal tonene C, Eb, F og Ab legges samtidig på 1. slag. Jeg vet dette ser rotete ut, men det er slik tremolo skrives. 
Obs: cymbal med gliss på 183 må gjøres på timpani (skal ligge opp ned på timpani som sykles opp og ned, beklager at jeg har oversett dette)
Horn: ok samspill, men dere kan bli enda mer tight! Pass på at dere ikke gjør rit i takt 190, spill framover mot eneren.

191- 199
hva kan jeg si? Godt reddet Eva! Det er når slike ting skjer man får testet seg selv, og du reddet deg flott inn! Akkompagnementet hang på godt! Slik skal det gjøres hvis noe uforutsett skjer :) dette er bevis på at vi ikke spiller i hver vår boble :D 

199- 208
Flott samspill og klang i korpset! Samspillet er nesten perfekt, eg har kun sandkorn jeg vil flytte på:
2. fl, 2+3 kla, 2. asx, 1 hn, 2. trb: andre tone i takt 200 har en tendens til å komme litt tidlig hos dere. Melodien strekker bittelitt på eneren, og da må dere vente på deres sekstendel før 2. slag i takten. 
Alle (særlig melodi): pass på at vi lander helt sammen på eneren i takt 201 (understemmen har åttendeler som leder inn til denne takten)
trp: god intonasjon i 203, men kunne øsnke meg enda jevnere og kontrollert legato (også på forslagene). At ingen toner stikker seg ut. 
samspillet i lange toner fra 205- 208 berer er ikke helt bra. Det skjer som regel noe når noen puster, så dere må passe på å ikke være sen/urytmisk etter en pust. Dim betyr ikke mindre energi i konsentrasjon! 
Trb/hn 2+3: stopp tonen samtidig etter 208 (hold helt til eneren i 209, og obs: 1. hn skal holde lengre)
asx/ kla: hold lang tone i 208-209 like lenge, stopp helt sammen.

208- 216:
flott legato og samspill i brass fra 210. Overgangen til 212 har vi gjort bedre (faktisk perfekt flere ganger) så denne vet jeg vi kan bedre på. 
Obs: triangel en takt for tidlig.
Perc 2: klarer dere å holde tremolo HELT til første tone i 216? vi får et lite hull der nå.

216-220:
jeg synes disse taktene fungerer godt, men synes vi er bitteitt tilbake til at melodistemmen blir litt "flat" i 2. og 4. takt. kanskje dere kan legge en bitteliten (sandkorn) cresc gjennom disse taktene? 
Jeg hører euph litt lite på opptaket, men vanligvis hører jeg dere godt. Var nok bare salen?
Perc 2 låter litt flat i disse takter, kan du skrive inn følgende: ta alt ned til mf, Legg aksent på 1. og 4. tone i 216. Legg aksent på 1. tone i 217, gå ned til mp og spill cresc gjennom hele takten. gjenta det samme i 218 og 219 (gjør også det samme i 234- 238)

220- 234:
generelt lugger det litt fram og tilbake i disse taktene, og vi får ikke en jevn puls gjennom hele partiet. 
220: det kan virke som en eller to av dere starter bittelitt for tidlig på eneren i 220. Vær nøye, ikke stress her.
221: klarinetter fungerer ikke helt sammen med fløyter, kanskje dere kan legge litt luft imellom tonene deres? Det må gå litt fortere fra 1. til 2. tone slik at dere blir liggende på off-beats.
Perc 1: cymbal i 224-225 er kun mp= veldig svak
224: dere starter ikke helt sammen (kla litt tidlig?). HN + trb: jeg vil ha cool'e, lange, balanserte, svake toner i disse takter. Dere høres fortsatt "agitated" (stresset) ut (gjelder også 228). Fløyte og kla synes jeg også høres litt "kjappe" ut: lengre toner? litt mer tenutotrykk på første tone i hver bue? 
Perc 2: start svakere i 232 og mindre cresc (kun opp til mf)

238- 242
Flott energi i euph (pass på at dere treffer tonene midt i i takt 238, der er det lett å skødde siden dere kommer fra løp i takten før). 
HN og TRB har godt samspill, men dere blir akkurat litt etter euph i disse taktene, så len dere bittelitt (sandkorn) lenger frem og spill svakere (det siste er viktigst, særlig for HN)

242- 248:
litt uheldige tromboner her. Jeg vet at dette er kjedelig å øve på alene, men dette må sitte utenat slik at dere kan være helt kule her. Jeg vil at dere har kontroll nok til at alle tonene får akkurat samme artikulasjon og styrke. Stol på din egen stemme. Øv deg hjemme på HVOR i munnstykket du blåser, for det blir vanskelig å holde på DIN tone når alle de andre også spiller (dette er et typisk sted som er lurt å spille sammen noen ganger på selve konsertdagen så alle er trygge på det). Siden dere blir litt usikre her setter dere opp tempo litt også, pass på å holde samme puls som taktene før. 
Euph: gjerne litt mer energi i takt 246 og med en liten (sandkorn) cresc inn mot 248

248- 267:
melodi (og understemmer) trenger mer spenst på aksenter. Særlig 3. tone i takt 248 og 249 og 251 (og tilsvarende steder). 
256 blir ikke svak nok, her er det plutslig mye svakere. 1. kla kan dempe seg betraktelig (dere går høyere også, noe som gjør at dere faktisl høres sterkere ut her enn i f-taktene før). Obs liten detalj: kla og HN har lang tone til slutt i 259, ikke gjør denne kort. Det er også cresc hos alle i 258-259, dette kan alle ta litt mer ansvar for. I disse fire taktene mister vi også litt tempo og fremdrift, dette kan alle hjelpe til med, men særlig slagverk (alle tre).
Opptakt til 260 skal være f hos alle, så dette kan være litt "friskere" (kun sandkorn)
taktene 260- 263 er vi ikke enige om tempo. Noen fortsetter i tempo som er i taktene før, mens andre tar tempo opp til slik det var før det ble svakt. Jeg tror hvis det svake partiet ikke mister tempo er ikke dette noe problem, men vær obs på det (nå hører man at vi absolutt ikke er sammen på eneren i takt 263)
265: perc 2: kom inn i mp og spill cresc opp til kun f. Pass på at du ikke lager en rit her, men holder energien framover mot 267.

267- 285
i de fire første taktene er det en liten detalj som kan løse mye: siste tone i takt 268 og 270 er for upresis hos de aller fleste, hos mange er denne for tidlig. Hvis vi klarer å plassere denne rett på slaget blir det lettere å få en jevn groove gjennom taktene og etablere en felles puls.
HN: svakere i takt 269 og 270! Jeg ønsker at kun Lise Lotte og Laila spiller disse to taktene. da får vi begge tonene dekt, dere andre tar pause her.
Tuba: skriv om takt 267 og 269: legg bue mellom tone nr to og tre. Dere blir litt bak melodien i takt 267- 271 (sandkorn...)
Kla+fl+obo: melodien fra 267 burde artikuleres likt som tidligere, dvs med aksenter og litt mer fremoverrettet. 
Perc 2: skriv 271 ned til mf.
Trp: opptakt til 271 er også ff, mer energi med en gang!
275: noen (kla?) starter litt for tidlig her, vent på eneren og sett den helt presis. 
281-282: mer cresc (men balansert innad i gruppen) i trb (dere pusher tempo mot slutten av 282, pass på at dere ikke spiller fortere i cresc.

285- 293:
godt samspill! er kun de to siste tonene i takt 286 som ikke er helt sammen. Tør vi å legge på bittelitt mer artikulasjon uten å miste linjene og flyten? Vi mister litt kontroll over intonasjon/klang i klarinetter i cresc inn mot 293. 

293- 315:
godt ledet av 1+2 trp, og godt flugt av dere andre :) Timpani blir bittelitt sterk mot slutten (der du spiller på to pauker. det skal helst ikke bli dobbelt så sterkt, så ta det litt ned her)
298: fl+kla: nå stresser dere disse taktene litt. Dere er f.eks. litt tidlig på tone nr to. dere kan spille svakere, dere har kun akkompagnement. 
303-305: bare vær bittelitt (sandkorn) kulere i trb så dere ikke kommer for tidlig på den siste innsatsen i taktene.
303-307: dette er F, så vi tåler generelt litt mer her. Men tuba vær litt forsiktig inn mot 307, for nå spraker det litt på opptaket.
Perc 2: i taktene 293- 297 og 307- 311 virker det som det blir et lite hull når du går fra hi-hat til bare skarp. Pass på at åttendelene blir helt jevne over taktstreken.

311- 315: tromboner: det låser seg ikke helt inn på trp og slagverk. Blir dere bittelitt bak? 

315- 323:

2. fl og 2+3 kla blir bittelitt bak melodien på 2. tone i takt 317 og 318. 
1. fl og 1. kla: pass på at det blir klang på 2. tone i buene i takt 317 og 318 (og tilsvarende senere). dette er også meloditoner. 

323- 333:
hn+ trb: jeg ønsker 6 lange toner med aksenter i taktene 323-324. Nå blir firedelsnotene korte hos noen. jeg ønsker også en liten cresc gjennom disse to taktene. 
Trp: tenk 323 f og 324 f+!

331 og 332 må alle tenke litt på hver for seg. Spill særlig 332 og kjenn at du spiller tre like lange toner (de aller fleste spiller den siste tonen kort, men det er tre helt like toner). Øv dere på å spille fire takter før 333, og når dere kommer til 331 legger dere tone nr to litt tidligere, og også de to siste tonene i takten (gjelder særlig perc 2).

333- 346:
blir bittelitt bak i perc 3 fra 333, lytt på tromboner.
336- 340: trp: det er litt utfordring med intonajson her. kan alle som spiller D'er i løpet av disse taktene sjekke disse med tuner? det er mulig en hel del på ta denne tonen på grep 1-3 istedenfor 1. 3. trp skal være svakest igjennom disse taktene, dere stikker dere nå litt ut, men ligger stort sett med terser, så dere kan spille betydelig svakere.
HN: dere er underlagt trp, så deres f kan være litt svakere fra 336 og 342. 
Tuba: pass på at dere ikke pusher tempo i denne delen. 

346- 364
fra 346 mangler litt cool'heten. Vi får det ikke nok nedpå. Tuba og perc 2 kan være svakere. Trb: tenk at alle tonene er meloditoner slik at ingen blir superkorte. 
354: trb: her går dere over fra å være melodi til akkompagnement, så selv om dere har cresc før så må dere gå ned i dynamikk her. 
Perc 2: start 262 betydelig svakere og cresc kun opp til mf. Spill helt fram til 380 i mf.
Perc 1: (gran cassa): denne må være mer secco og sterkere på 364 (trommesettbasstrommelyd), og med aksent på enerne og cresc mot hver ener.
380- 392:

legg på aksenter i melodi tilsvarende tidligere i satsen (særlig aksent på 3. tone viktig)

388: lange toner kan være betydelig svakere:
- Kun en tuba, en juff
- barysax og basskla dropper disse taktene
- kun en på hver i 3+4 trp.
- kun en av totalt 1+2 trp i 388-389, mens 390-391: en på hver i trp 1 og 2. 
- fl+ kla1: en på hver instrumentgruppe. 
- obo tacet disse takter.

Obs: perc 2: fortsett i samme tempo i takt 392, du setter plutselig opp tempo litt når du går over til cymbal fra det du spiller i taktene før, og blåset hender ikke helt med.

392- 420
basskla blir for sterk her, skriv ned til p. 
2+3 kla/sax/hn: 396- 400 låter ikke helt bra intonert og balansert. Horn kan spille svakere så dere blander dere bedre med treblås her.
Trp: pass på at dere i denne delen holder dere helt balansert. Nå blir 3. trp sterkest, mens jeg vil helst ha 1. trp sterkest og dere andre balansert under dem. 
408- 412: dette låter litt "agitated" (stresset) fortsatt, men begynner å bli bedre. Tuba: pass på at dere er med tromboner helt, og gjerne litt svakere her. Grunnen til at det låter litt avkortet er nok at dere spiller firedelsnotene korte istedenfor som del av en frase/ melodi.

420- 443:
perc 2: skriv dynamikk ned til mf. 
Hn: pass på at 421 (og tilsvarende takter er kun F, noen av dere får kant på tonen og er dermed oppe i FF)
HN dere blir en åttendel sen i 430 og videre. 
Tuba/ juff:dere løper litt mot slutten av 433. 
HN og trb: dere er ikke sammen i takt 441-443. Jeg vil ha dette svakere, så derfor spiller kun Lise Lotte og Laila her. På opptaktet låter horn bak trb, og jeg er enig med trb.

443- 459
melodi skriv inn aksenter som tidligere. Særlig aksent på 3. tone er viktig. 
Perc 2: skriv ned dynamikk til mf.

Tuba/juff/basstrb:kontroll innenfor f fra 451 (det spraker litt innimellom i tuba)

Alle som ikke har åttendelener må skrive dynamikk ned fra 451 så vi hører åttendeler.
HN 1+2 kan få mer overskudd på melodistemmen i takt 457-459.

459- 471

3+4 trp: dere må lytte på og følge 1+2 trp fra 459 (spill svakere?)
1+2 trp: ta ledelse med en gang fra 459, og ikke etter 3-4 åttendeler. 
Euph: 463: dette fungerer ikke helt, dere trekker ned tempo ganske mye, Kan dere spille det litt svakere og ha fokus på fremdrift? noen må kun spille slagene og hjelpe til med fremdrift. 
Perc 1: svakere cymbal gjennom disse taktene. 


471- ut
479: for sterk cymbal og triller. Jeg tror alt skal litt ned men med samme hurtighet og energi.

tuba og juff: i nedgangene deres hører jeg ikke de sistetonene. Jeg har nevnt dette før, men det har egentlig ikke løst seg helt. Kan dere løse dette på en måte? det må spilles med cresc ned til siste tone.
tuba/juff/basskla/barysx: 490 burde ikke spilles så sterkt som dere kan for da har dere ikke kontroll på samspillet og retningen i takten. 
Trp/hn/trb: i taktene 491- 493 er det utrolig viktig at dere spiller helt sammen og med samme artikulasjon. Dere hører nok ikke hverandre så godt her så stol på det vi har øvd på. Myke ansatser (ingen ekstra "smell" på tonen når dere starter den. Klang på tonen er utrolig viktig her, så åpne opp)
Chimes: litt fortere i de fire siste taktene.
Siste akkord: denne er ganske bra. Det er ok balanse, men noen mister kontroll over klangen, og vi får et par litt "spisse" toner i tuttiklangen. Her også må dere stole på det vi har øvd på, og ikke hva dere føler "in the moment". Se også opp slik at vi stopper helt likt.

17./18. mars (kommentarer fra opptak 14. mars)

Generelt:

Vi har kommet oss et godt skritt videre, og nå begynner mange å få litt overskudd på musikken. Den er vanskelig som fy så den krever virkelig et JMK i toppform. Og der er vi på vei å havne nå!
Men det trenger også et JMK med topp disiplin, og det er noen ting som går igjen som vi må fikse (eller dere må fikse):
Noen av våre sterke partier balanserer ikke helt. Dette får vi dessverre en del trekk for, så vi må være nøye på balanse og på å blande klang!
Dette gjelder særlig sterke akkorder men også litt andre steder. Det finnes nesten ikke steder i stykket hvor du alene skal spille sterkt uten å balansere med andre. 

Det gjelder ikke så mange av dere, men kanskje 10% av korpset. Dere hører dette på en del steder i opptaket fra sist uke, og særlig siste akkord i stykket. 
Men grooven ble mye bedre nå, og flere steder har vi overskudd til å leke og kose oss! Det er bra! Nå kommer en lang liste med ting vi skal jobbe videre med, men det er så mye som er på plass nå! BRAVO!!

Spesielt:
slagverk: bedre fra start (beste hittil). Jeg ønsker mer timpani, du må aldri forsvinne!
dype instrumenter: dere starter fortsatt ikke sammen i tall 23. Puster alle rytmisk inn sammen? 
Timpani:for tidlig i 24
alle: lugger litt i 25-26 (noen som kommer for sent inn?)
kla: lettere og kontroll på klangen fra 29. 
tromboner/euph: det er skummelt å si det, for dere er jo sammen nå, men dere øker forsatt hver gang dere har rytme i melodien fra 29.
klarinetter og xylofon: veldig mye bra fra 29- 44!! Det er bittelitt igjen i taktene 41- 44 før dere er helt i mål, så bruk litt ekstra tid på kun disse tre taktene.
HN/trb: ikke stopp tonen mellom takt 44-45, bare ny ansats i 45. 
xylofon: svakere i 44-45 (skriv ned til pp)
trp: takt 44-45 kan dere spille dette enda mer spennende? Det er helt riktig det dere gjør, men det høres nesten litt trist ut? det skal være glad og med glimt i øyet ;)
perk 1: du er en takt for tidlig i 53 og 57 og 60
alle: det tar et par takter før grooven setter seg helt fra 50. 
alle: det er litt rotete overgang fra takt 64-65. Her må vi jobbe litt me då holde grooven sterk i kroppen selv om det går ned til p. Særlig fl+kla og xylofon er ikke helt enige. Jeg tror det er viktig å ikke stupe inn i takten, men være klar og sette eneren i takten med kontroll.
euph/tuba: jeg har nevnt dette før, men synes fortsatt ikke dere spiller tenuto på åttendelene i 67-68 og 71-72. Jeg synes kanskje jeg hører en tuba gjøre det? Men det er egentlig det juffene gjør som høres best, og der synes jeg det blir for kort. Det kommer ut som staccato nesten. Kan vi prøve noe nytt her?
trp3+4: går det an å spille 69-70 og 73-74 svakere og lettere?
alle: dette er veldig viktig: Takt 75 og 76 går fortsatt for fort i forhold til tempo i taktene før. Det er også en del som starter tonen i 75 for tidlig. Øv dere på å lytte på trompet og komme inn presis på denne eneren. Dette må alle bli bevisst på nå, og så må vi jobbe med det på torsdag. 
perk 1: pass på intonasjonen på 81, det høres godt hvis denne ikke stemmer helt. Jeg vil også ha timpani mye sterkere her og helt fram til 99. 
trb: Pass særlig på intonasjon på Eb og F i taktene etter 81. Det er særlig når Eb havner på en 16'del at intonasjonen noen ganger blir litt tilfeldig. 
perk 3: kommer inn 4 takter for tidlig etter 81 (lytt på musikken: trompetene skal inn før deg). Når du kommer inn kommer du også inn i litt for sakte tempo i forhold til det som ligger. hvis du spiller sterkere kan jeg prøve å følge deg, men da må du først litt opp i tempo. 
alle: cresc i 95-96 blir for mye for en del av dere og vi får laserklang på 97. Husk hva vi snakket om: 97 er denne satsens viktigste sted for å vise at vi mestrer korpsklang! pass på at F når dere kommer inn ikke er på grensen til deres sterkeste, og pass oggså på at cresc i to før 97 kun er EN styrkegrad. Dvs bare litt cresc hos alle vil gi stor cresc totalt. 
perk 2: i takt 93 og 94 ønsker jeg meg aksent på tremolotonene. Og i takt 97 og 98 vil jeg ha ff begge takter selv om du gjør cresc gjennom bevegelsene. Ikke gå for langt ned for å gjøre cresc.
3-4trp: fra 99 må det bli svakere lange toner (kanskje ikke alle skal spille fra start her?)
alle: 105- 113 begynner virkelig å bli bra. Dere hører vi har bittelitt igjen før det sitter helt, men dette er et meget krevende sted, og jeg er veldig imponert over at dere fikser det så bra! Fløyter: BRAVO! 
perk 2: ikke push tempo fra 113. Spill litt svakere slik at du har overkudd til å lytte også på samspillet i blås. 
alle: taktene 113- 117 må vi øve mer på sammen. Disse groover ikke helt enda. Men fortsett å spill med samme utropstegn, så skal jeg prøve å fikse dette på torsdag.
fl/kla: takt 118 er nesten helt perfekt. Dere starter sammen og holder sammen, men siste 4 sekstendeler i takten lugger litt. Pass på at dere holder helt jevnt tempo helet til eneren i neste takt. 
hn: hører dere ikke i takt 119-120? 
kl/fl/ob: ikke helt kontroll på balanse og klang i 120-123. Pass særlig på klarinetter at dere har en klang som blander seg med fløyter. (Kanskje litt mindre 1. kla?)
tuba/juff: kan dere få 16'deler i 119-120 til å låte litt mer virtouse? De skal ikke gå så mye fortere egentlig, de trenger bare litt mer spenst!
alle: de som har lang tone i 121-122: det står kun cresc i 122. Her er det alt for mange som starter cresc for tidlig. Dette må dere øve på for å "lagre" på nytt i hodet, for dette tror jeg skjer litt automtisk nå? Dvs at eneren i 122 er fortsatt like svak som takten før, og SÅ kommer cresc.
2+3 kla: pass på at dere ikke pusher tempo i 127-128, hold helt sammen med 1. kla. Dere kan også spille dette betydelig svakere. 
asx: trenger dere sterkere i 125-126 for å balansere. Dere er eneste "mellomtone" mellom tensax og juff på den ene siden og klarinett og fløyter på den andre siden. Spiller dere for svakt høes klarinetter og fløyter "pipete" ut. 

fl: sterkere i 125- 126 hvis mulig. 
perk 2: pass på at du ikke pusher tempo i 139-140. Vil ha disse taktene en anelse litt mer bakpå.
1+2 trp: fra 141 er det kun F. Jeg hører nok litt mye kant på tonen særlig på de høyeste tonene (D of F), pass på at dere holder det innenfor styrkegraden.

alle: melodi fra 141 er ikke helt balansert. Særlig 1. kla stikker seg ut. Jeg tror dere her kan tenke svakere og likevel høres veldig godt pga karakteren på klangen i dette registeret. Kan en spille nede?
alle: mister grooven litt gra 151, dette må vi jobbe litt med. Pass på dere som er komp å blande dere inne: melodi viktgist, så bassi og så dere andre, men alt innenfor sterkt.
perk 2: 2. slag i 161 og 162 kommer for tidlig og spilles for fort slik at vi mister grooven fra 161.
perk 1: pass på intonasjon i timpani fra 161, det høres godt når denne ikke er helt in pitch. 
1. kla: fra 167: kunne jeg ønske meg mer ro og en mer klassisk/myk klang. Tenk også at klangen skal holde seg jevn igjennom hele melodien slik at den ikke endrer seg når du gjør cresc/dim. 
2+3 kla: intonasjonen fra 175 låter høy i forhold til fløyte som dere akkompagnerer. Vi må også jobbe litt med intonasjonen i taktene 179- 183, men sjekk gjerne litt med tuner på 8'delene for å se om det er en tendens til for høy eller for lav. Pass også på at åttendelene får samme klangkontroll som lange toner. I takt 180 blir dere ca en åttendel sen i forhold til fløyter.
1. fløyte: du starter fortsatt for tidlig i takt 184 og 186. Sjekk gjerne hva flugelhorn har (og kanskje dere to skal spille det sammen i en pause bare for å få det sammen?)
hn: siden vi har satt opp tempo litt på 2. satsen må dere spiller litt fortere fra 187. Nå blir dere liggende litt etter med litt for sakte 16'deler.
alle: melodi fra 199 er ikke helt sammen. Fløyte blir noen ganger liggende bittelitt foran, og selv om det egentlig er riktig tempo er dette et sted dere ikke kan lede, for de som sitter lenger bak hører dere ikke. 
alle: denne gruppen blir generelt litt for sterk/ ubalansert fra 199: 2+3 kl/ 2. asx, hn 1, 2. trb. 
Tuba/ barysx/ basskla: jeg tror vi skal presse mf fra 199 litt lenger opp. Kanksje nærmere f. 
timpani: pass på at cresc ikke kommer før i 202. Hold tremolo helt jevn før dette.
perk 3: cresc i 202 kan gå litt lenger opp enn de to forrige.

alle: melodi fra 203 balanserer ikke helt og klangene blander seg ikke så det høres litt surt ut.
alle: jeg synes innsatsen i brass på 3. slaget i 209 høres usikkert og ubalansert ut. Pass på at dere åpner opp og har klang på tonen. Det er jo mf så dere trenger ikke presse tonen svak eller noe slikt. Spill med deres vakreste klang!
perk 3: ønsker mindre triangel (lysere klang) i 213
perk 1 og 3: ønsker mer cresc inn mot 216
fl: pusher tempo litt mye i 221 (men ikke i 223 etter at dirigenten i opptakten skriver "ikke øk!" haha)
hn/trb: ikke alle er med på lengre toner i 224-225, følg lederen deres.
euphonium/tensx: dere pusher fortsatt bittelitt tempo på 238- 242. Absolutt ikke alle steder, men her og der. 
hn/trb: akkompagnementet fungerer ikke helt fra 238-242.
trb: pass på at siste tone i hver takt fra 242- 246 får litt lengde/ klang (ikke for kort)
tuba/basskla: groover ikke helt sammen med tamburin fra 248 (litt bak?)
3. kla: blir bittelitt bak i 248-149 (mikroskopisk sandkorn, ikke mye som skal til)
alle: kjenn at takt 250-251 får en naturlig frasering. Nå virker det som noen av dere spiller siste tone i 251 plutselig sterkere?
alle: takt 256 skal være svakt, men ikke mindre energi. her må dere kanskje tenke MER energi for å opprettholde fremdriften? Det trengs også litt ekstra jobb med artikulasjon når dere spille ssvakt slik at det blir like spenstig.

alle: ikke spill 263 pluteslig sterkere. Dette handler om å kontrollere cresc, og at ener i denne takten kun er et resultat av en cresc. Så den skal strengt tatt ikke være så mye sterkere enn tonen før (men litt)
trb/hn/euph: pass på at cresc i 264 kun går opp til en f. Noen (ikke alle!) går opp til en ff her og stikker seg litt ut av balansen.
kla 1+2: takt 265 låter ikke virtoust nok! Her mer kasent på buene og kjappere fingre :) Det låter litt "flatt", dvs det trenger ikke å være sterkere, men mer spenstig og fremoverlent.

alle: melodi i 267 låter litt stresset og ikke helt kul og kontrollert. 

euph/tsx: 269-270 låter litt presset og får ikke helt overskuddet til å låte kult. 
tuba/basskla: len dere framover litt mer i 267- 271 så dere er helt sammen med melodi.
alle: 279- 283: her skjer det nesten ingen cresc. F i 283 er et resultat av cresc, så dere får ikke lov å spille plutselig sterkere her. Det er også lett i akk.stemmer å rushe de to siste i 280 og 282.
perk 2: det er viktig at hihat er i gang fra 1. slag i 285. 
kla/fl: rytmisk overskudd ikke helt til stede i 298 og 300 (dere pusher tempo litt, særlig på de to siste åttendelene.
alle: taktene 303- 307 sitter hos de aller fleste nå. Vi skal bare spille den noen ganger slik at alle får overskudd til å lage groove.
trb/HN/3+4 trp: litt problemer med balanse og intonasjon i taktene 293- 297 og 307- 311. Jeg tror vi må "gjemme" tromboner litt mer inn i hn-klangen her. 
trb: fra 311: start mye svakere og gjør senere cresc, slik at dere er betydelig svakere enn trp hele veien her. Pass også på at dere er helt sammen med trp i 314.
alle: noen starter første tone i 315 litt for tidlig. Vi skal øve på denne overgangen, men vær inne i trp og trbstemmen takten før og ta over.
alle: takt 317-318 og 321-322 låter ikke helt overbevisende både på samspill men også på balanse/ riktig toner.
trb/hn: takt 323-324 og 327-328: pass på at ikke siste tone i disse taktene blir for kort. 
perc 2: kubjelle fra 323 blir litt for sterk (kan vi også få en mørkere kubjelleklang?)
timpani: sterkere fra 323!
sax: dere blir litt bak kla i 325-326 i starten, men så tar dere dem igjen. Tenk bittelitt fortere fra start her (tensx og 2. altsx hører jeg særlig litt for sent i 2. takt)
alle: lytt på trompet og lys treblås i taktene 329 og 330 slik at dere ikke kommer for tidlig på ener (hører særlig perk 2 for tidlig i 330)
alle: taktene 331-332 blir det feil rytme nå. Vi har mistet triolfølelsen helt. 1. trp må lede dette stedet, så det er mest opp til dere, men også dere andre. Tips: kom med tone nr 2 i takt 331 tidligere.
trb: pass på balanse fra 333. Har bedt om f, men ikke ff. det må balansere i gruppen deres.
perk 1: for tidlig 336 og 337 og 338 og 339 (blir tidligere og tidligere, lytt på meldi)
tuba: ikke helt sammen med trb fra 33 (litt bak). Men så tar dere igjen og går forbi og blir liggende foran fra takt 339 ->
alle: generelt groover det dårlig fra 333- 346, så dette partiet har vi litt igjen på.
kla/fl: litt sene mot slutten av bevegelsen i 349, men bedre i 353
basstromme: ikke helt inne i grooven med resten fra 364. Ønsker meg skarpere, mer secco (tørr/kort) basstromme, og også sterkere.
fl: blir litt sene i 371
trp: fortsatt litt for sterkt i takt 372 (jeg går tilbake på alt jeg har sagt om dynamikk, jeg vik ha kontroll på toner og kun f). Dette gjleder også i takt 374. Det blir feil klang, det skal være kult ;) Kanskje den ene på 1. trp kan spille 2. trp i disse taktene fra 372- 376?

perk 2: enda svakere fra 364- 380 (men går det an å få tørrere skarp?)
fl/obo/kla1: det låter som noen spiller feil tone i 384?
sax/2+3 kla: dere blir litt bak cymbalen fra 392, det groover ikke helt.
trb: fra 408- 412: pass på at ikke siste tone i hver takt blir for kort.
hn/trb1: takt 421 og 423 er kun F, dette blir litt for sterkt.
alle: pass på balansen i 425 og 427, dette er tuttitakter, og noen stikker seg litt ut.
HN: litt sen i 430, men fra 431 er 1. hn i tide, men resten fortsatt litt sen.

alle: balansen i 436- 439 er nesten bra, bare pass på at dere som har "sterke" instrumenter ikke lander på en ff som ikke lar seg blande med resten.

trb/hn/tuba: vær i grooven fra 443. ikke push tempo noe her, bare finn grooven litt "nedpå".

fl/obo/kla/asx/trp/: finn grooven fra 443. Det er særlig lett å legge siste tone i 444, 446, 448 etc for tidlig/ urytmisk.
alle: taktene 451- 455 groover ikke helt. Treblås må følge messing mer her. 
alle: i taktene 455- 456 har 1. trp melodi mens fra 457-458 har 1. og 2. hn melodi. Dette er ikke helt tydelig. Jeg hører ikke melodien tydelig nok, så her må nok resten gå mer ned. 455: alleutenom 1. trp  skriv inn mf. 457: alle utenom 1. og 2. hn skriv inn mp. 

trp: ikke bry dere så mye om f i 463, bare hold fokus på å holde grooven. Dere mister nemlig fremdriften bittelitt når dere går tilbake til mf. Fra 467 trengs det nemlig da at dere putter på bittelitt mer energi så dere ikke mister fremdrift.

tuba/basskla: kom inn i tempo med trp i 467(nå mister vi litt energi her). Dere er ikke helt sammen, så det gjelder nok dere som spiller saktest her.
trb: 471: denne ff kan dere skrive ned til max f (på opptaket spiller nok noen av dere i nærheten av fff). 
alle: pass på at dere ikke pusher tempo i 471 (særlig trb spiller denne takten for fort)

hn/trb:fra 479- 487 skal dere hele veien være betydelig svakere enn tuba og juff. Dere mister nå også kontakten med dem siden dere spiller så sterkt, og lander ikke sammen med dem på 487.
timpani: mye sterkere start fra 487. Hvis du er usikker på innsats fra tuba/juff så drit i dem og bare spill veldig sterkt fra første åttendel. 
tuba/euph/basskla/barysx/basstrb: viktig! pass på intonasjon på tonen dere lander på i 491. Hvis dette er en vond tone på instrumentet, så heller trekk dere litt tilbake.
perk 2: mye mye sterkere i 494-495 (chimesstedet)

alle: siste akkord er ikke bra balansert. Dere kommer inn fint i nest siste takt, og så går litt for mange ut av sine gode skinn i cresc til siste takt. Dere må faktisk øve på denne siste tonen for dere selv, kjenne på hvor sterkt dere kan spille i nest siste takt for å ha overskudd til cresc til siste takt. Kjenne din begrensning på siste takt, som kanskje ikke er lik sidemann sin begrensning? Laserklang vinner alltid, men det handler ikke her om å vinne men om å gå over målstreken absolutt helt samtidig (=det jeg forsøker å si er at alle må være like sterke. Så dere som er sterkest må kanskje fire litt på evnene deres). Det viktigste er at brass balanserer, da er det enkelt jobb for treblås å blande seg inn. Trompet og tromboner er de instrumentgruppene som styrer dette best, så hvis disse gruppene balanserer innad og mot hverandre er mye gjort. Da kan alle lytte på dere og blande seg inn i deres klang.13. mars (fortsettelse på kommentarer fra 11. mars)


3. sats:

alle: 303: Pass på dere som spiller på 1. og 3. salg i takten at innsatsen på 3. slaget ikke kommer for tidlig. 
trp: ikke helt sammen i 311. 
treblås: vær "på" med en gang i 315, særlig dere som spiller 2.+3. kla, asx og 2. fl. Rask, skarp tunge med en gang.
HN/trb/trp: pass på at 323 ikke blir for korte toner. Det skal være belleffekt på tonene, men med klang. Balansen mellom HN og trb kan bli litt bedre.
kla/sx: 325: tenk at dere tar over på toppen av en frase fra trompet og at deres to takter med trioler spilles som et svar og med en slags diminuendo/ avfrasering (men uten å miste tid)
alle: pass på at tonene i 329 og 330 får klang, de skal ikke være korte.
alle: Pass på at det blir tre like store slag i takten, særlig i takt 332. Vi har også litt intonsjonsutfordringer i disse taktene.
trp:pass på intonasjon i 336-339 (vi skal jobbe litt med dette)
sax: jeg får ikke helt følelsen av første tone som en ener i 334 og 340. Kan dere ha mer aksent på første tone slik at den får litt tygnde?
trb: intonajson og balanse og lengde på noter ikke helt likt i 346- 354
euph: fortsatt ikke helt overskudd til intonasjon i 354- 357. Det er mye F'er på instrumentet her. Kanskje en ide å trekke litt på 1. ventil? Eller gripe Eb på en annen måte? Sjekk gjerne disse taktene sammen sakte.

fl/ ob/kla1/asx/trp1+2/hn/trb: rytmiske overskuddet ("grooven") ikke helt på plass i fra 364. Noen ganger pusher dere tempo litt. Pass på at rytmene spilles helt "in groove". Dette gjelder helt fram til 380
trp2: nå blir det for sterkt 372 og 374 (men bra dere tar i! Det mister kontakt med klang og kontroll, så ta det litt ned. Sikt heller opp med klokka)
alle: 380: mer aksent og tynge på enerne i melodi i 1. takt. 
alle: mer tyngde på enerne i takt 388- 389
sax: mindre altsax2 fra 392 (hører denne mer enn altsax 1)
alle: samspillet fra 392- 408 lugger fortsatt. Her må alle spille med overskudd, være klare til å lytte på slagverk og holde lange fraser uten å puste. Pass også på at dere balanserer innad i gruppene.
trb: 408- 412 er ikke helt på plass med overskudd i alle stemmene.
euph/tsx: 420: mer virtuost med en gang!
perk 2: sjekk stemmen din fra 420- 430. du spiller ikke helt riktig rytmer her. Spill også litt svakere.
hn: en åttendel for sen på første tone i 430- 433 (men 2. tone er riktig)
alle: mer tyngde på enere i takt 434 og 435. Pass også på lik klang, balanse og intonasjon innad i gruppene.
trb/ hn: pass på intonasjon i 441- 443
perk 2: svakere fra 443 ->
alle: det groover ikke fra 451- 455. Spill dette med overskudd. ikke sterkt og fort!
trp: balanse 255-256 (noen stikker ut av gruppen)

sax: litt bak 457-458. 
alle: fra 471 låter det litt heseblesende. Alle må her også spille først og fremst med overskudd til å lytte og lage groove og fraser, ikke ha sterkt som viktigste mål.
tuba/ euph/ barysax/ basskla/ tensx: jeg hører fortsatt ikke de siste åttendelene i hver takt fra 483- 487. Vi skal gjøre litt mer rit i 486. Husk at de to siste taktene her har cresc også. 
euph/tuba/basskla/barysx: pass godt på intonasjon på tonen i 491. Sjekk denne med tuner. Øv også på å spille takten før og lande på denne tonen in tune. Alle budre droppe en åttendel i takten før ett eller annet sted for å ha overskudd med luft til Bb'en?
hn/trb/trp: se opp i 491-493, dere er ikke sammen. Her er det også viktig at dere vet hvordan det kjennes ut når dere spiller en ff med klang og kontroll. Noen spiller laserklang her nå, og det er sikkert fordi dere ikke hører dere selv. Øv på hjemme å vite hvor deres grense er før det låter hardt. 
alle: siste akkord handler om balanse og om å blande klang, IKKE om hvor sterkt vi kan spille. Her gjør ikke alle leksen sin helt riktig. Dere må også "hjelpe" tonen til å få en fin slutt. Dette er noe alle må øve på hjemme, slik at hvis dere ikke hører dere selv i akkorden vet dere likevel hvor deres grense er på instrumentet og hvordan det kjennes på leppene.
timpani: pass på at du ikke rører pedal etter siste tone ;) Tilbakemeldinger fra Brakstad:

- Tuba figurer fra 67: De to 8-delene i hver takt som er merket med streker/tenuto skal være så  lange at de nesten henger sammen med etterfølgende 16-del.

- Og horn fra 187: 16-deler skal være lange, ikke stacc.

- Det er mulig at det kan svare seg å ha bare en tuba fra 346?

- raskere tempo 2. sats (opp mot det som står)

Har glemt å skrive mp i skarptromme i takt 127.
litt poco rit i takt 486; de siste 8-delene i disse taktene blir slukt/ mister energi.

gjerne noen små accenter på pyramiden takt 158


11.. mars (kommentarer til opptak fra 7. mars):

1. sats
Slagverk start er ikke helt ferdig. Vi skal jobbe mer med dette. Jeg ønsker å bygge alt rundt timpani, så det er vikgtig at du Jim kan din stemme veldig godt. Vi tar tempo ned til 76.
tub/ euph/ barsx/ basskl/tensx: det er fortsatt ikke helt sammen fra 23. Utfordringen er både at noen begynner for tidlig og at noen rusher /særlig i takt 25). Hjemmelekse: Øv med metronom, og øv på å puste inn i tempo når du starter. Øv også på å bare trykke (og ev syng stemmen). Hør at du trykker helt jevn puls.
skarptromme: litt svakere fra to før 29 og fra 29. 
kla: vær obs på rytmisk overskudd i pauser fra 29 (noen ganger pusher dere litt i 1. stemme)
kla/xylo: ikke helt sammen fra 40- 44. Lytt på hverandre og prøv å finne roen i musikken. Det tekniske burde være med oveskudd her slik at dere kan leke. 
hn/trb: ikke helt balansert og godt intonert i 44 og 45. 
slagverk: ønsker liten cresc i slutten av takt 49.
fl: hører ikke artikulasjonen på siste tone så godt i 46 og 47. 
trp/ kla/ fl/ ob/ xylo: ikke helt overskudd i samspillet fra 61- 65
hn: ønsker meg fortsatt senere i sekstendeler i 65 og 66:
trp:  ønsker litt mer fremdriftsfølelse i 69-70 og 73-74
hn: hører ikke helt akkorder på 67 og 71 (nå manglet vel 2. stemmen her, så det er kanskje litt av grunnen. Men pass likevel på at understemmer matcer dynamikk til 1. stemme)
bsx/tsx/basskla: pass på at dere ike starter for tidlig i takt 75 og 76, vær helt sammen med tuba og juff
tuba/juff/tsx/barsx/basskla: nedganger i 75 og 76 forsvinner helt i slutten. Spill de med cresc så det blir like sterkt i hele løpet.
kla/ob/fl: 77- 81 begynner virkelig å komme på plass. Nå ønsker jeg også kontroll på klang og intonasjon i disse takter. Hos dere som spiller 1. stemmene ønsker jeg mer betoning på enerne. 
trb: 81 begynner å bli bedre, men det er fortsatt litt å hente på felles intonasjon i hele gruppen.
trb/trp: fra 85 er det kun F. Ingen skal få kant på tonen, bare stor varm klang med tydelit artikulasjon. 
perk 3: pass på at du ikke trekker ned tempo når du kommer inn i 85 (tenk særlig fremover på åttendelene)
perk 2: litt usikkert inn mot 97. Sjekk at du har overskudd på hvor du skal inn her. Pass også på at takt 94 går fort nok (mer 16'delstriolen bl.a.)
alle: hold tonen i 97 helt til 3. salget i 98. Noen (ganske mange) slipper denne for tidlig. 
alle: kjenn at dere har kontroll og overskudd i to takter før 97. Litt for mange spiller "over evne" her og mister kontroll på frasen fremover og balanse i korpset. Særlig dere som har melodistemmer må lede korpset fremover her. 
saxer: det lugger litt mellom 105 og 113. De siste taktene pusher dere tempo litt.  (kommer inn tidligere og tidligere)
trb/ hn: dere treffer ikke tone 3 helt sammen i bevegelsene fra 109- 113. Man hører ikke akkorden tydelig gå ned samtidig. 
trp: balanse og intonasjon mellom 1-2 og 3-4 trp fungerer ikke helt ifra 113. 
alle: dere som spiller etterslag i taktene 113- 116: pass på at dere ikke rusher gjennom etterslagene
kla: ikke helt sammen med fløyter i 118 (men snart er dere der!)
trb/trp: hører ikke alle tre tonene i 119. Pust inn rytmsik og start samtidig, og pass på at alle tre tonene får artikulasjon. 
fl/ ob/ kla: hører ikke alle tre tonene i 120. Pust inn rytmsik og start samtidig, og pass på at alle tre tonene får artikulasjon. 
kla/asx/tsx/euph/fl: ikke helt god balanse i 125. Pass på at 3. slag blir like bra som 1. og 2. slag.
fl/kla/asx: ikke helt overbevisende i 127 og 128. Pass på at 3. slag i taktene blir like bra som 1. og 2. slag. Vil gjerne også ha det svakere. 
alle: pass på at dere lander på eneren helt presis ut ifra hva tuba/juff/low ww spiller i 129- 133 (noen litt tidlig)
kla/fl: pass på intonasjon/klang i 135 og 136. Spill 16'deler helt ut med overskudd. 
alle: fra 141 blir alt veldig tungt istedenfor med fredrift og lett (tenker på alt bortsett fra melodig som SKAL ligge bakpå)
slagverk: det blir ikke svakt i takt 152, fortsett i F
alle: intonasjon i melodig ikke helt under kontroll fra 149- 156
alle: intonasjon og balanse på akkord i 156 ikke helt bra:
slagverk: for tidlig på 2. slag i 161. Dette gjør at innsats i korpset i 162 blir veldig usikker. 
alle: se opp i 161- 165, ikke kom for tidlig. Vil også ha disse taknene balansert og med klang. Ingen personlig FF er lov. 

2. sats
kla 1: mer tid på forslag i 1. takt. 
asx: ikke helt sammen med melodig i de to første taktene i 2. sats (167-168)
kla: pass på at du treffer ener i takt 171 presis sammen med altsax som har åttendeler som leder inn til takten. 
fl: litt mer tid på forslag i takt 175
2. fl: pass på at du henger helt på åttendelene i 1. fløyte i 175. 
1. fl: vær obs på at 2. fløyte har åttendeler som leder inn til 177 (ikke kom for tidlig)
kla: mer cresc i takt 178
2. fl: treff 2. slag i 180 sammen med 1. fløyte (litt sen på opptaket)
kla: litt sene i takt 180 i forhold til 1. fløyte.
2. fl/ kla: pass på at dere treffer ener til 1. fløyte i 182 (litt sene på opptaket)
1. fl: så jevnt løp som mulig i 184 og 186. Pass på at du treffer 2. slaget til flugelhorn og ikke kommer for tidlig. Sett en liten aksent på første tone i begge stakter. 
alle: intonasjon i lange toner (og sekstendeler) ikke bra fra 183- 191. Dere som spiller med mute: sjekk med tuner om dere stiger når dere putter inn mute. Da må dere øve dere på å dra ut stemmetrekket når dere har mute inne og dytte det inn igjen når mute tas ut. 
asx: sjekk dine A'er med tuner fra 191. Flugelhorn er nok litt lav på denne, men du må likevel ta over samme A. 
asx: ikke så mye dim at du moster "kontakt" med tonen i 194 (D'en). Det samme gjelder på opptakt til 197: dette må spilles betydelig sterkere slik at du kan lage dim og så cresc.
1-2HN/ 2. trb/ 2. asx/ 2-3 kla: intonajson fra 199 må vi jobbe med. dere er ikke helt enige.
trp/ fl/ ob/ kla 1/euph: melodi fra 203 er dere ikke helt enige i. dette må vi jobbe med. Sjekk gjerne deres høyeste toner her med tuner for å se om det er veldig ute hos deg. 

alle: kontroll på klang, intonajson og pust i dim fra 205- 208 kan bli bedre (mer bevisst?)

fl: intonajson i 208 ikke helt bra
tx/ bskl/ barsx/ euph/ tuba: intonasjon i 209 ikke helt bra. Sjekk gjerne de øverste tonene på tuner selv.
trp: usikker start i 209, litt mer trygghet på første innsats. Vill ikke ha aksent men myk start på tonen. 

alle: intonajon i takt 211 må vi fikse. det er ikke helt bra.
trb: balanse i 212 ikke helt bra, og ikke helt jevn akkord. Blir litt mye ters her (2. trb)

3. sats
perk 2: ikke stopp virvel før første tone i 216.
kla/fl: pass på at alle tonene høres i 224- 225 (svelger litt 2. tone i buene)

asx/fl: ikke helt sammen i 225, og ikke helt med overskudd i 223 (der spilte ikke fløyte?)
hn/trb: ikke for korte toner i 224-225 og 228-229. Vil ha belleffekt men ikke korte toner.
euph: fortsatt ikke helt med overskudd i 238 -> (nå rusher dere litt? Tenk heller stil: stolt! energisk! en motor som jobber!)
hn/trb/: ikke sammen med hverandre eller euph i 238- 242. 
trb: intonasjon i 242- 264 er ikke helt bra. Dere spiller heller ikke helt sammen eller like lange toner. Kan dere spille disse fire taktene i en pust?
alle: pass på balanse i forholdtil melodi fra 248. Mer melodig og mindre understemmer (særlig sax). Dere som spiller 2. og 3. stemmer må også følge melodi bedre og med samme letthet/ artikulasjon.
perk 2: tell riktig før 248, du kommer ofte inn to takter for tidlig ;)
euph: må høre opptakt til 250 godt. 
alle: fra 256- 260 er det mp/p men pass på at artikulasjon og sprettenhet blir like god. 
xylo: pass på at du ikke blir liggende bak treblåsmelodi i 267

alle:samspill ikke helt perfekt i 263- 267
kla:mangler litt overskudd og fremdrift i 265
alle:pass på at dere trefferen eneren i 267 i tide (lytt etter fl og kla). Her er hele korpset for sen. 
tuba: 263: husk p etter f...blir veldig sterkt på opptaket.

euph: litt mye feil toner i 269 og 270. Ikke spill over evne, hold det i dynamikken dere har kontroll i. 
perk 2: pass på at du ikke treffer 4. slaget i takt 271 og 273 for tidlig. 
fl(kla): ikke treff eneren i 275 for tidlig
alle: mer cresc i 281-282
treblås: 285- 293: pass på at alle tonene får artikulasjon. Det legges inn litt legatoer her og der som ikke skal være med (f.eks. i fløyte). Dere er ikke helt sammen og intonert i disse taktene heller. Husk å lytt på hi-hat alle.
3-4 trp: svakere som akk fra 293- 297
euph/tuba/basstrb/bsx: kom helt i tide i takt 298 og 300 (det er snakk om sandkorn for sent)

fl/kla/: ikke kom for tidlig i 298 og 3007. mars (kommentarer til opptak fra seminar):


2. sats: 
akkompagnement ligger litt for ofte foran 1. klarinett fra start til 175. Altsax er foran allerede fra start, HN er foran der dere begynner å bevege dere. Fagott (euph): stopp lang tone i tide. 
HN/sx/1.kla: hold tonen i 174 helt til fløyte tar over i 175

1. kla: pass på klangen din på Bb og A fra 167- 175
2. fl: ikke helt heldig å puste på taktstrek 178.
2. og 3. kla: imiter 2. fløyte i 180
fl/ kla: hold tonen helt ut i 182 (til flugelhorn tar over)
flugelhorn: lust etter lang tone i 184. Dette er en avsluttende frase. (kanskje en i de å spille litt flugelhorn før dette stedet? 
fløyte: litt mer som en fugl i 184 og 196. 
flugelhorn: pass på siste D før 191, alternativt grep? den blir veldig lav.
altsax: ønsker meg mer dim og cresc (men særlig dim) i to før 199. Bruk dim til å lage spenning...
alle: akkompagnement ikke helt sammen fra 199 (noen spiller for fort). 
trb 1: pass på god legato i takt 207 (ikke gliss)
alle: intonasjon i 205- 208 kan jobbes litt med, bevisstgjøres.
slagverk: cresc som starter før 216 skal gå helt inn til ener i 216. 

3. sats:

tuba/ euph/ basskla: noen starter for tidlig i 220.
fl/ kla/ asx: ikke helt steady puls i 221 og 223 (rusher litt)
slagverk: start svakere i 232
alle: 238- 242 lugger litt, samspillet er ikke helt bra
alle: fra 248 groover det ikke helt mellom akkompagnement og tamburin. 
perk 2: virvler med aksent kommer ikke helt fram. gjerne slå og rist?
alle: mer tynge på enere fra 256- 263
alle: cresc for 267 må kontrolleres bedre i alle stemmer (særlig i lange toner og komp). Denne skjer for tidlig slik at dere ikke har mer å gi i takten før.

trp: jeg hører ikke alle stemmene fra 271- 275. 
alle: tyngre enere fra 267- 279 
euph/ tsx: intonasjon i takt 269- 270 er ikke bra
kla/ asx: ikke sammen med fløyter (som har melodi) i 275 og 277
kla/sax: sax blir bak klarinetter fra 285 (jeg er enig med klarinetter på dette opptaket)
trp/hn/trb: groover ikke helt fra 293, og føles ikke som 1. og 2. trompet har helt overskudd i klang og intonasjonkontroll hele veien. understemmer balanserer ikke helt og blir litt for sterke.
fkl/kla: noen er for tidlig på tone nr to i takt 298 og 300
alle: nå er noen litt tiflig på 2. og 4. slag i 303 og 305
tuba/euph/basskla/barysx: obs: viktig takt: 306!
trp/hn: litt mer energi i 1. trp fra 301. understemmer trp og hn må spille helt på 1. trp. 
alle: 333: balansert start (litt mye horn)
sax: skarpere og mer snert i fra 334 (fortsatt litt for sene, det må gå fortere.)
trp: bedre balanse fra 336 (for mye 1. trp f.eks.). Dere skal akkompagnere 2. trp og fl. Intonasjonen er heller ikke helt overbevisende.
tuba: rytmisk sterkt fra 333.skarp artikulasjon. 
trb: kan bli enda bedre sammen fra 346 til 350 (obs, pass på Db). Særlig siste tone i 349 og 353 må dere være ekstra rytmiske på (ikke for sen)
euph: for sene fra 354- 358. Trenger mer framoverlent energi (lytt på slagverk)

tuba/ euph/ barysx/ basskla: mer framover fra 364 (særlig der dere har 16'deler.
fl/ob/kla/asx/tsx: ikke for kort siste tone i 380 og 382 (skal gå videre til nedte takt som messing tar over).
alle: MYE svakere i takt 388! Her er det også noen feil toner? 
alle: fra 392 har vi ikke like lange toner: sax spiller for lange og HN spiller for korte. I denne rytmen blir ofte tone nr fire for sen. Det er litt rart... hvorfor det? 
trb:: ikke helt bra intonasjon i akkordene fra 408- 412
alle: ikke helt overskudd på samspill i 425-429

HN: 430- 434: her blir dere en åttendel for sen i hver takt. 

hn/trb: ikke sammen i 441-443
brass pluss sx: samspill og balanse ikke helt fra bra 456-459. Det er viktig at 1. trb tilpasser balansen (og klangen?) etter når dere spiller med de andre trombonene og når dere spiller med HN. 
alle: ikke push tempo fra 471. 
timpani: sterkere/ tydeligere i 478- 481

6. mars (opptak fra seminar):

1. sats:
Perk 3: blir liggende bak i takt 12-14
timpani: det høres ut som du løper litt, men etterhvert hører jeg deg ikke. 
generelt slagverk: starten må spilles sterkere i perk 3 og timpani, slik at dere alle hører hverandre og kan spille på hverandre. Det er også lurt å ha Inge sin stemme skrevet inn slik at dere andre kan følge denne.
slagverk: sterkere i 23 og 24
alle: ikke helt overskudd på samspill i 25 og 26. 
alle: lytt på inge i takt 27 og 28 (blir liggende etter)
Perk 2: spill med litt aksenter på slagvene i 27 og 28
klarinetter og per 3: trenger mer overskudd og ro fra 40- 44

trb/ HN: ikke helt god balanse/intonasjon i 44-45
slagverk: bedre rytmisk kontroll i 48 og 49. Helt jevne 16'deler og med litt aksent på slagene
trp/kla/ob/fl: ikke helt sammen fra 50 ->. Dere mangler også overskudd til samspill fra 61- 65. Dette må alle kunne godt før vi får det helt sammen og helt jevnt (altså hverken stresse eller sakke)
HN+ obo: intonasjon ikke helt bra i 65-66 (særlig i HN)
perk 2: helt jevne 16'deler i 69-70
fl/kla/obo: ikke helt sammen i 77- 81 (men bedre!). Pass særlig på 3. tone i takt 79 og 80, at denne blir kort hos alle. 
trb: intonasjon og treffsikkerhet fra 81 må jobbes med. 
alle (særlig perk 2): ikke rush tempo inn mot 105. Hold jevnt tempo i cresc.
euph/HN/sax: gjerne sterkere tidligere mot 105.
sax: noen av dere blir litt trege i artikulasjonen fra 105- 109
perk 2: vil høre alle tre tonene i 113 og 114. 
timpani: pass på intonasjon i 115- 116 (mulig det er pauka som er skylden)
fl/kla:  ikke helt sammen i 118 
fl/ ob/ kla: intonasjon lang tone 120 ->
alle: lugger litt i overgangen til 127.
alle: p i 127 må være svakere uten å miste energi
kla/fl/tpt: ikke helt sammen i 137-138 (noen løper litt?)

alle: melodi fra 141 ikke helt bra intonasjon mellom gruppene
alle: akompagnement fra 141 blir litt tungt. Pass særlig på at siste åttendel i takten blir helt i tempo og går til neste takt. 

fl/kla: intonajson mello kla og fl ikke helt bra i 150
slagverk: sterkere i 155 og 157. og helt jevne sekstendeler med liten aksent på slagene. 
euphonium: pass på at dere er i tempo med en gang fra 158
alle: innsatser fra 158- 161 ikke helt presise rytmisk og også ikke helt balansert (særlig 3. trp kommer litt sterkt inn)
alle: se opp i 161 ->. vi lander ikke helt sammen på 1'erne. noen er litt tidlige. 
gong: litts svakere i 165 (så den får litt rundere klang og ikke "kræsj"klang)
slagverk: helt sammen i 161- 165. Helt rytmiske 16'deler.
tidligere kommentarer:


Generelt i 1. sats hos alle som spiller tema: Øv dette med metronom= 108, og kjenn på at dere ikke rusher tempo. Veldig mange spiller fortsatt punktert åttendel+ sekstendel som en triolrytme, dette må vi endre på nå med en gang, for det begynner nå å sette seg feil. Alle har et ansvar her som dere må løse. 
Det kommer en del plutselig (subito) svake partier, og målet er at disse ikke mister tempo, klang eller intensitet, men virkelig kommer ned i dynamikk. 

Lys treblås trenger generelt mer overskudd i hver enkelt stemme før dere kan begynne å lytte godt og lage musikk ut av dette (dette gjeler ikke alle, noen har allerede øvd mye på dette). Det er særlig dere som sitter som stemmeledere (Gusse, Esther og Eva) som må lede gruppene deres mer (men først selvsagt få med overskudd på deres egen stemme). Men ikke fortvil, jeg synes dere gjør en god jobb, det er vanskelige stemmer så jeg hører jo at mange har øvd mye!

Brass: Bravo! Her er det mange som har jobbet virkelig godt. Generelt i både 1. og 3. sats er tromboner litt mye "på". Dvs dere pusher tempo litt (og det er jo kult egentlig, for som regel ligger jo grovmessing bak!). 

105-113 er takter vi må øve inn sammen. Du må selvsagt være helt sikker på hvor i takten din rytme kommer, så dette må du øve på, men samspillet må vi bruke tid på sammen. 

Generelt kan timpani bli mye sterkere, men det vet du jo sikkert selv Jim. Det kommer. 

2. sats

2. sats bar preg av at vi har spilt den lite. Men nå har dere en viss anelse. Dere som spiller melodi solo (1. kla, 1. fløyte, 1. altsax, flugelhorn) bruk god tid på å virkelig utvikle disse soloene. Denne satsen hviler litt på deres musikalitet og utforming av disse.

3. sats

3. sats må rett og slett bli rask nok for at vi skal få tog-i-fart-følelsen. Tempo er 92 på halvnoten (altså to slag i takten), og jeg ønsker at alle forsøker å øve denne med metronom. Brakstad sin musikk har ofte slike små snutter som skal bli til en stor helhet, så en takt som ser ubetydelig ut kan være utrolig viktig for å få helheten til å fungere. Dette gjelder f.eks. kla+fl i takt 224- 230, tromboner i 276, asx/fl/kla i 275, juff i 272+274 etc etc. Det finnes mange slike eksempler. Det er mye vanskeligere å spille en enkeltstående takt helt rytmisk og stilistisk riktig, enn flere takter på rad. Har man flere takter kan man "spille seg litt inn i rytmen", mens hvis man har en takt har man kanskje bare fire toner som skal plasseres, artikuleres, fraseres og tilpasses andre helt presis. Det betyr at man må være i musikken hele tiden, og ikke bare telle pauser når man ikke spiller. Man må liksom late som man spiller de andre stemmene mens man har pause, og særlig rett før man skal inn. 

detaljer (skriv inn i nota):
1. sats:

slagerk: Lytt på Inge når han ligge rpå slagene. Inge: hold rytmen helt jevn og stødig (det beste er hvis dere kan spille dette uten meg, så slipper dere å se opp og kan bare lytte)

klarinetter: pss på at dere kommer inn i samme tempo som euph/ tuba i 25-26
HN/asx: 27-28= ff, mer!
trb/euph/tsx: fra 29 rusher dere tempo hver gang dere har rytmen punktert åttendel+ sekstendel, så dere blir stadig vekk liggende litt foran. Legg sekstendelene senere. 
klarinetter: blir litt rotete akkompagnement fra 29. Her må dere øve sterke og raske tunger! Øv gjerne med metronom.
perk2: pass på rytmen fra 29- 45, det går tilbake til kun fire sekstendeler i 42. Jeg ønsker også cresc gjennom sekstendelene der du har seks sekstendeler i slutten av takten.
hn/trb: obs, feil toner i 44-45 (skal være en nydelig Ab-dur natura i 44)
fl: 46-47: molto rytmisk og artikulert. Stil: morsomt, lekent, ertende. Sett liten aksent på begynnelsen av hver bue.
fl/kla: ikke helt stabilt rytmisk i 44-45 (lytt på trompet?)
trp: 44-45: mer spenst, vær morsom, ertende.
slagverk: 48-49= ff!! perk 2 og 3: aksent på hvert slag
tuba/euph/trb/hn/bsx/tsx/bskla: tema fra 50: dere øker hver gang dere har rytmen punktert åttendel+ sekstendel. Spill sekstendelen senere.
alle: treff eneren i takt 65 presis (noen er litt tidlig. Lytt på skarptromme som har fire sekstendeler opptakt til takten)
hn: hører ikke helt tydelige akkorder i 67-68, pass på at dere spilelr akkurat såpass lange toner at det er mulig å opfatte pitchen tydelig. 
fl/kla: ikke for tidlig i takt 66 (lytt på obo+horn)
trp: takt 69-70: BRAVO! (gjerne ENDA mer "cheeky"?)
perk2: svakere i 69-70
alle: rytmisk sterk i 75-76! Det er lett å komme for tidlig på eneren i 76, la pausene "spilles" like sterkt rytmisk. 
fl/kla/ob: pass på at dere starter likt i 77 (noen starter litt for tidlig). Hele denne delen fram til 81: spill kortere toner (selv der åttendelen henger over til ny åttendel i 2. fl og klarinetter). I takt 79 og 80 vil jeg ha korte toner hos alle før åttendelspausene. 
trb: rytmen fra 81 blir fortsatt triolrytme. Det som er sagt fra 29 gjelder også her. 
tutti: fra 81- 97: pass på rytmen punktert åttendel+sekstendel hele veien her, dere pusher tempo framover når dere jukser med dette. Trp er ganske bra, men dere jukser innimellom dere også.
tutti: pass på at takt 96 leder mot 97 (ikke i tempo, men i cresc og energi). Takt 96 blir litt stampete. Lang tone i 97 skal holdes helt til treer i 98 UTEN diminuendo (øv på dette.
tutti: felles cresc fra 99- 105. Dvs ikke ta ansvar for at sidemann ikke gjør nok ved å gjøre ekstra mye, balanse er alltid viktigst. Lytt på skarptromme hele veien her for samspill. Lange toner må skifte presis.
105- 113: dette må vi øve på, men jobb likevel med å være sikker på dine innsatser hjemme. Her rekker du ikke å føle sidemann, her må du kunne rytmen selv. 
 

9. februar:

Rettelser:

- 2nd fløyte / piccolo takt 305 og 306 (mail med ny note sendt ut til kristin og ingvild)
- Fra takt 23 skal det stå Energico  og 108 firedeler

- Perc 1: whip skal flyttes fra takt 273 til 27431. januar

 

Alle: fra 23- 29: legg en liten aksent i starten av hvert løp (dere som har løp). 

HN: vær modig i 27-28, dette må høres, være rytmisk fort nok/ virtoust!

Alle: pass på sub mp i 44

HN+ trb: vær obs på akkord i 46 og 47, her ligger dere på en formisnket akkord, så det skal klinge litt "dissonerende", men det er viktig at alle stemmen høres. 

trp/ fl/ kla/ obo: fra 50: pass på at det blir klang i disse bevegelsene. velsig lett og krisp! Obs: det er lett å være sene etter åttendels pause. 

alle: fra 81- 97: litt tyngre enere, gjerne litt aksent og tenuto for å få "tung ener"-følelse. Spill ellers med luft mellom tonene, skarp artikulasjon, spenstige toner.

alle: 97-99 er en tutti C-dur akkord. Denne må stemme og balansere og spilles med mye klang. 

alle: pass på telling mellom 105- 113

alle: ekstra trykk på enerne i taktene 113- 117

tuba/euph/basstrb/bsx/basskla: pass på å være i tide etter halvnote fra 129 ->. sekstendeler virtouse og rytmisk sterke. 

all messing/ bsx/ basskla/ tsx: pass på rytmisk sterkt samspill fra 141. Alle dere i denne gruppen skal balansere perfekt, og spille korte toner med klang

alle: 149- 152 er tricky rytmisk å få sammen. Vær supersterk rytmisk på din stemme. 

alle: 158- 161: alle som kommer inn på lang tone, kom inn med en liten aksent, men bli liggende i p. Euphonium kan spille litt sterkere enn p her. 

alle: 161- 165: pass på at 16'delsnotene blir helt perfekte i tempo. ikke for raske, men heller ikke for trege. Oh øv det med klang. 

 

 

30. januar 2018:

 

Fløyte/ obo/ a.sx/ trp/ Hn 1+2/ trb 1+2/ xyl: 216- 220: legg en liten betoning/ aksent på alle små buer (=buer mellom to toner)

kla/ euph/: 216- 220: start trioloppganger f og gjør cresc. Lag en liten aksent på starten av triolløpene.

kla/ t.sx/ b.sx/ basstrb/ euph/ tuba: 216- 220: kom skikkelig ned i p i Fp på lange toner og ha sen cresc. Start cresc fra 2. slag i takt 217 og 219 (dvs euph/ t.sx og cla rekker ikke å gjøre noen cres, men går rett over i triolløp i f)

basskla/ euph/ tuba: kontroll ener i 221

fl/ a.sx: pass på at trioler i takt 121 og 123 blir trioler og ikke to 16'delsnoter og en 8'del. 

kl 2+3: "belltones" (klokkeeffekt) på firedelsnotene i 121 og 123. spill også liten cresc gjennom takten.

HN/ Trb 1+2/ tuba: 224- 225 og 228-229 er "cool". Belltones (klokkeeffekt) på alle tonene, me firedelsnotene i slutten av taktene skal være ganske korte (men me dkontroll så det ikke blir "gækk".)

Tuba/ euph: 226- 227 og 230-231: lett og veldig artikulert

trb/ basskla: 232: tuba og euph ligger på åttendeler fra takten før. kom inn sammen med dem. 

fl/ kla 1/ trp: opptakt til 234 er veldig sen og utrolig kjapp når vi spiller i fullt tempo, så bare øv på å sette denne så tett inntil slaget som mulig. Den skal likevel være ff!

alle: 234- 238 er musikalsk det samme som fra 216- 220, kopier innstudering fra tidligere.

alle: kontroller éner i 238, ikke bare "slipp" den.

t.sx/ euph/ HN/ trb 1+2: liten aksent/ betoning på alle små buer fra 238-242

TRB/ Euph/ Tuba: 242- 246: er "cool". Belltones (klokkeeffekt) på alle tonene, me firedelsnotene i slutten av taktene skal være ganske korte (men me dkontroll så det ikke blir "gækk".). Spill disse taktene med en liten cresc mot slutten.

tuba/ HN: lytt på euph i takt 246-247 som har melodien og alle åttendeler.

kla/a.sx/HN: aksenter viktig å få med fra 248- 256

alle: 256:OBS! subito (=plutselig) mp. Vi skiver dette ned til p.

basskla/ b.sx/ tuba: 265-266: lytt på klarinetter som har melodi og alle åttendeler. spill firedelene ganske kort, men med klang.

alle: cresc starter først på 2. slag i takt 266. obs: spill helt til ener.

trp 1: liten aksent på opptakt til 271. ff! og sett an ener i 271.

trp: oass på rytmer i i 271 og 273. (Det er elett at 5. tone kommer for tidlig, den skal komme rett på slaget)

euph: 272 og 274: lat som dere skal spille eneren etter triolnedgangen, da er den lettere å få jevn og rytmisk korrekt. 

fl 1/ kla/ a.sx: 275 og 277: lett, men med litt tenuto på første tone. andre åttendel med staccato, og siste tone med aksent= belltone/ klokketone. Øv rytmisk korrekt med metronom, denne er litt tricky å få i tempo. Skriv også dynamikk p

trb: 276 og 278: molto (mye) artikulert, men likevel tenuto på de tre første tonene. 4. tone er "gækk"-kort og siste tone spilles som belltone/klokketone (den med aksent)

tuba: 276 og 278: dette skal passe med tromboner, lytt på disse. Liten cresc gjennom de tre siste tonene

trp 1: 279: her kommer RYTMEN! altså den vi øvde på. De fire første tonene skal være helt like lange (belltones/klokketoner), mens tone 5 og 6 er korte. Alt skal låte "cool". Pass på, det er lett å spille for fort. 

HN/ Trb: 279- 283 her skal dere akkompagnere trp1: dere skal først treffe annenhver tone hos trompet med deres to første toner, og så skal de to siste tonene i 280 og 282 være helt sammen med trp. Pass på at dere spiller sakte nok, betydelig svakere enn trp og har belltone på alle de lange toner, og staccato (kort) på firedelsnotene som står alene.

trb/ euph/ tub/ hn/ trp: 283- 285 spiller dere rytmisk unisont (= har samme rytmer). litt aksent på starten av hver bue, og kontroller alltid tone nr to i buen.

kla 2+3/ a.sx/ t.sx: 285- 293 her kommer RYTMEN! altså den vi øvde på. De fire første tonene skal være helt like lange (belltones/klokketoner), mens tone 5 og 6 er korte. Alt skal låte "cool". Pass på, det er lett å spille for fort. 

trp 1 (og 2?): åttendeler fra 293: lett, lett lett, men med klang og kontroll. luftog åpen hals er utrolig viktig her. 

kla/ a.sx/ t.sx: 325-326: spill triolene med litt aksenter pluss utstrekte staccato (dvs ganske korte toner men likevel med litt kontrollert lengde). Spill de framover mot ener i 327 selv om dere ikke har denne.

alle: 329-330: belltones på alt lengre enn 16´delsnoter

alle: pass på rytmene i 331-333. Disse skal ikke bli like som rytmene i 329 (det er lett å imitere det man har gjort, men triolrytmen er litt annerledes enn punktertrytmen. Dvs tone nr to skal komme litt tidligere i 331 enn i 329)

alle: 333: start i mf+ og gjør dim i løpet av takten til mp/p i 334

a.sx: 334: melodi, spill dette utadvent. Pass på at første tone blir kort og rask nok. siste tone i takten må ikke komme for tidlig, den skal rett på fireren og også være kort. De to tonene i midten skal spilles med belltone/klokketone.

trb: 346: pass på at pulsen ikke går for fort. lytt på tamburin

brass (minus euph): opptakt til 362 spilles tydelig og med aksent. 

trp/ HN/ trb 1: 362-364: her kommer RYTMEN! altså den vi øvde på. De fire første tonene skal være helt like lange (belltones/klokketoner), mens tone 5 og 6 er korte. Alt skal låte "cool". Pass på, det er lett å spille for fort. 

alle: 392- 408: her kommer RYTMEN! altså den vi øvde på. De fire første tonene skal være helt like lange (belltones/klokketoner), mens tone 5 og 6 er korte. Alt skal låte "cool". Pass på, det er lett å spille for fort. MEN!!! innimellom kommer litt annerledes takter. pass på at du har kontroll over dette strekket her, 

alle: 412- 416: her kommer RYTMEN! altså den vi øvde på. De fire første tonene skal være helt like lange (belltones/klokketoner), mens tone 5 og 6 er korte. Alt skal låte "cool". Pass på, det er lett å spille for fort. 

fl/obo/kla/a.sx: 463- 467: ikke pust i buene. dette er togfløyta.

tuba/ euph/ basstrb/ b.sx/ basskla/ t.sx: fra 480: molto (mye) artikulert, nesten aksent på hver tone. Kort og lett! Energisk framover.

timpani: 487: SOLO! obs, pass på at vi skal gjøre rit her, den styrer du (sammen med dirigent)

trp/hn/trb 1+2: 491- 494:tenuto toner med aksent start på hver tone. full klang, åpen hals balansert og med kant på tonen. OBS! Ingen personlige ff, kun felles ff.

alle: nest siste takt: gå ned til mf etter ansats i ff, gjør så cresc og end opp på ff igjen i siste takt. 

 

 

 

 

28. desember 2018:

 

Alle blåsere: pust en hel firedel etter lang tone i 97-98 før p i 99. 

Slagverk: Første slag skal være så mye instrumentene tåler uten at det låter som de blir ødelagte. (eksplosjon i fjellet?)

Alle blåsere: start alle buer mellom 23 og 27 med en liten aksent

horn: takt 27 g 28: start sekstendeler med en liten aksent, så cresc gjennom sekstendelene til neste takt.

dype instrumenter: fra 29 har dere tema (obs: leggiero= lett), tenk på det som en lystig arbeidssang. Pass på at dere har F på 29 og ff på 50. Det skal låte lett og lystig også i ff ;)

alle: pass på å holde tempo helt jevnt i takten før 105 (sjekk med metronom at du ikke øker eller sakker)

div treblås og euph: pass på at løp i 125-127 og 135-137 går helt jevnt. øv dette me metronom. Fraser cresc mot topptonen midt i takten og dim etter denne). 

alle: opptakt til 216 blir i tempo vi har fra 216 (92 står det i partituret). Dvs 216 blir dobbelt så fort som opptakten til 216. (vi skal øve på dette for de som ikke forsto dette.. ;))

trompet: 354: obs: sjekk intonasjon med mute med tuner hjemme. 

alle blåserere: hold tonen helt ut uten dim i 5. takt før slutt (nesten cresc på slutten av tonen)